Σκόρπιες σκέψεις- Κουβεντούλα

Thursday, December 07, 2006

Shaken or stirred?


Shaken, stirred, deconstructed and rebuilt once again.

Δεν θέλω να αλλάξω τη ροή της συζήτησης για το Βασιλάκη, αλλά η ρητορική περί αειθαλών ηρώων δεν μπορεί να μη με οδηγήσει στα επίκαιρα μονοπάτια του Casino Royale. Ορίστε λοιπόν, ωσάν δεύτερος Δανικας, να σας περιγράφω τις εντυπώσεις από την πρόσφατη κινηματογραφική μου έξοδο:

Μέσα σε δυόμισι κινηματογραφικές ώρες, ο σκηνοθέτης της νέας ταινίας του James Bond καταφέρνει να αποδομήσει ολοκληρωτικά τον κλασσικό ήρωα, να τσαλακώσει ολοκληρωτικά κάθε πτυχή της εικόνας του, και να τον ξαναμοντάρει σε μια νέα -περισσότερο γοητευτική, αληθινή και επίκαιρη- εκδοχή. Ο νέος Bond, περισσότερο ευαίσθητος αλλά ταυτόχρονα σκληρός, ωμός και κυνικός όσο ποτέ, καταφέρνει να ανατρέψει κάθε πρωθύστερη εντύπωση. Κάθε ίχνος αμφιβολίας για την επιλογή του Daniel Craig, σβήνει σταδιακά στη ροή της ταινίας, αφήνοντας έναν νέο, αναγεννημένο ήρωα που καταφέρνει να αγγίξει όχι μόνο τη ματαιοδοξία του ανδρικού φιλοθεάμονος κοινού (που ως συνήθως αναζητά πρότυπα για ταύτιση), αλλά και τις καρδιές του γυναικείου φύλου που θα βρεθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες (από λάθος ή από υπερβάλλοντα ζήλο προς τις επιθυμίες του έτερου ήμισυ).

Bond: - Martini-Vodka
barman: - Shaken or stirred?
Bond: - I don't give a shit!
Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός των ανατρεπτικών προθέσεων του σκηνοθέτη και των παραγωγών.

Ο Daniel Craig, θα τολμήσω να πω, είναι ο πρώτος πραγματικός ηθοποιός που ενσαρκώνει το ρόλο, προσδίδοντάς του ένα άνευ προηγουμένου βάθος, με τρόπο μάλιστα αποδεκτό ακόμη κι από έναν θιασώτη του παλιού, γνωστού Bond. Μπροστά σε αυτό το αποτέλεσμα, τόσο η ανταρσία του "Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας" με τον διάττοντα George Lazenby στο ρόλο του νιόπαντρου-χήρου, όσο και κάτι περιστασιακά ψελλίσματα ευαισθησίας του Pierce Brosnan, φαντάζουν ως κωμικές, ρηχές και απαίδευτες προσπάθειες ανασύνταξης του προφίλ ενός ήρωα.

Μπήκα στον κινηματογράφο χλευάζοντας την επιλογή ενός αντιπαθητικού ξανθόψειρα στο ρόλο του "ανδικού μου προτύπου" και βγήκα με τον ενθουσιασμό ενός προσώπου πολύπτυχου και ψυχογραφημένου τόσο εύστοχα όσο ποτέ. Αν η διαχρονικότητα ενός κινηματογραφικού ήρωα (που προβάλλει στις οθόνες μας επί 4 δεκαετίες) απαιτεί προσαρμοστικότητα στις κοινωνικές, πολισμικές και ιδεολογικές αλλαγές, τότε αυτός ο νέος Bond είναι σίγουρα ο καλύτερος φορέας των αλλαγών που σημειώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Κι αν αυτά δεν αρκούν για να σας πείσουν, το περιστατικό που ακολουθεί θα το κάνει. Γοητευτική συνθεάτρια που προπορεύεται κατά την έξοδό μας από την αίθουσα, σταματά υπνωτισμένη μπροστά στην αφίσα του James Bond. Παρατηρεί ασάλευτη. Αναρωτιέμαι τί μπορεί να σκέφτεται μία γυναίκα που δυο ώρες πριν πιθανώς περιγελούσε τις κινηματογραφικές επιλογές του φίλου της: "Ποιά είναι αυτή η ανεξήγητη γοητεία που ασκεί πάνω της ο Daniel Craig;", "Τί είναι αυτό που τον κάνει τόσο σέξυ;" Και τελικά "πώς ένα μέχρι σήμερα αποκλειστικά ανδρικό πρότυπο , ξαφνικά μιλάει μέσα της;"

5 Comments:

Blogger tsikalhnio said...

Efharistoume to skiwdi gia to review tis tainias. I alitheia einai oti den eimai kai poli kinimatografofilos alla merikes tainies tou James Bond ehoume dei kai me diaforetikous protagwnistes. I alitheia einai oti oi epohes allazoune opote prepei na allazei kai o irwas. Oso pernousan ta hronia hanotan to intelligence, p.x triha stin ntoulapa gia na dei o praktwr oti kapoios mpike. Afto itan idiaitera ekdilo epi Son Koneri. Kai episis ehei poli gelio na vlepeis kati asteia mihanimata na kanoun kapoia pragmata kai na katastrefoun ton kosmo.Tha dw kapoia stigmio tin tainia kai tha sas pw ki egw ti leei...

12/07/2006 11:04 AM  
Blogger almaro said...

Ωραία ανάλυση Σκιώδη. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Μου άρεσε η ταινία κι ο "μουτρωμένος" Τζαίημς (χειλάκι που πετάει κλπ.).
Θέλοντας να ερμηνεύσω την στάση της συνθεάτριάς σου, έχω να πω, κινδυνεύοντας να φανώ μελό, ότι ο πρωταγωνιστής έπεισε κι εμένα ότι πληγώθηκε από την προδοσία της αγαπημένης του (γιατί την πίστεψε) και τον λυπήθηκα γι'αυτό, άρα τον "συμπάθησα". Βεβαίως δεν νομίζω ότι μπορεί αυτή η κινηματογραφική "πίστη στον έρωτα", να ξεπεράσει την αμίμητη σκηνή από το γνωστό πιά Επίμονο Κηπουρό, όπου όταν προτείνουν στον Φάινς να διαφύγει σε χώρα μακρινή και ασφαλή, γλυτώνοντας από τους δολοφόνους της γυναίκας του, αυτός αρνείται κι αποκρίνεται ότι "η χώρα του" ήταν εκείνη. Επιτρέψτε μου να παραμείνω μπροστά στην αφίσα αυτής της ταινίας όσο κι αν δεν θα πίστευα ποτέ μία τέτοια δήλωση στην πραγματική ζωή! Τι είναι όμως ο κινηματογράφος πάρα ένα όνειρο;

12/08/2006 12:12 AM  
Blogger Mutnedjemet said...

Ti tha legate gia ligh proistoria?'
Me ola ayta poy lete skeftomai oti telika mporei na einai kai h epilogh twn hthopoiwn pou kanei thn allagh kamia fora...ayth h pisth se sykgekrimenous rolous poy kserouna kala na ypodyontai, kai poy tous 'ntynoun'me diaforetiko tropo analoga me to senario. Gia ton Ralph Fiennes parapempw stn Agglo asthenh, opoy kai pali h 'xwra'toy htan mia gynaika....kai gia ton Craig deite to Layer Cake...tha ta paiksete!!!

12/11/2006 2:39 PM  
Blogger antikeimena said...

Almaro, καλή η αναφορά στον Επίμονο Κηπουρό. Εξαιρετική ταινία. Και ναι. Αν είναι να πιστέψουμε σε ένα όνειρο, ας προτιμήσουμε τον ιδεαλισμό του Φάινς. Έρωτας δίχως μούσκουλο...

Mutnedjemet, ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα για το Layer Cake... Πάντως έχεις δίκιο για την επιλογή των ηθοποιών. Ο αγαπημένος μου Roger Moore λ.χ. έδωσε μια άλλη νότα στον ήρωα, χάρη στην τάση αυτοσαρκασμού και το γνωστό του μειδίαμα (σε συνδυασμό με το ανασηκωμένο... φρύδι). Αντίθετα, ο αγροίκος Sean Connery έδινε πάντα την εντύπωση ότι παραπήρε σοβαρά το ρόλο του, ο Timothy Dalton μάταια αναζήτησε τη Σαιξπηρική πλευρά του χαρακτήρα και ο ωραιοπαθής Pierce Brosnan έδωσε μια δόση ανθρώπινης διάστασης.

Πώς είπατε; Ο George Lazenby; Α, εννοείτε το σύζυγο της Diana Rigg; Ωραία γυναίκα...

12/14/2006 3:40 AM  
Blogger tzitzifoula said...

Κύριε Κουτσογιαννόπουλε περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες ανταποκρίσεις σας!!! Δεν είδατα καμιά ταινία τελευταία;;

2/17/2007 9:50 PM  

Post a Comment

<< Home