Σκόρπιες σκέψεις- Κουβεντούλα

Wednesday, November 08, 2006

Σαρακατσάνοι και Ρεμπουμπλικάνοι



Το απόσπασμα του Τζόµπε Κοßάτα (βλ. post "Παραμύθια") μου θύμισε λιγάκι το βιβλίο "Πολιτικώς ορθά παραμύθια"... όπoυ μπορείτε να διαβάσετε τις γνωστές ανόητες ιστορίες σε πολιτικά ορθές παραλλαγές.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι η ηλιθιότητα των παραμυθιών αυτών που γαλούχησαν γενιές και γενιές, όσο τα κρυμμένα νοήματα που περνάνε υποσυνείδητα στα ανυποψίαστα παιδάκια. Ένα τεράστιο μέρος των κοινωνικά κατασκευασμένων δομών, εδρεύει σ' αυτές τις φαινομενικά αθώες ιστορίες...

Αν είστε από τους άνδρες που αναρωτιούνται προς τί η συνήθης αντίδραση των ελληνίδων γυναικών στο φλερτ (ακόμη κι όταν γίνεται με κομψό τρόπο), θυμηθείτε ότι τα κορίτσια αυτά μεγάλωσαν με το μύθο του κακού λύκου. Όταν πάλι συναντήσετε αυτή την εμμονή με την ασφάλεια ή και την προτίμηση των βαρέων έναντι των φυσικών υλικών θυμηθείτε τα τρία... γουρουνάκια (επιτρέψτε μου, αλλά αν δεν κάνω λάθος, ήταν τα ασφαλέστερα αμερικάνικα κτίρια από ατσάλι που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα - όχι οι χορτάρινες καλύβες των Σαρακατσάνων). Και βέβαια έχετε το νου σας κορίτσια!! Ιδανικός γαμπρός είναι μόνο ο πρίγκηπας και τα πλούτη του που θα σας τραβήξουν μακριά από τη μίζερη ζωή. Ζήτω το αμερικάνικο όνειρο!

Μήπως τελικά, όταν η γενιά μας κληθεί να αρχίσει τις διηγήσεις παραμυθιών θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική; Γιατί στο κάτω-κάτω... Σαρακατσάνοι - Ρεμπουμπλικάνοι: 1-0

8 Comments:

Blogger Mutnedjemet said...

Μηπως όμως το Αμερικάνικο όνειρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εξέλιξη των όσων λέγονται στα παραμύθια?Γιατι, κακά τα ψέματα, η Αμερικάνικη κοινωνία είναι άκρως συντηρητική κατά βάθος:ακόμα και στο sex and the city, με τις φαινομενικά απελευθερωμένες Νεοϋορκέζες, δεν είναι οι ίδιες αλλά η τύχη που ανατρέπει το κατεστημένο. Και έτσι κι αλλιώς, η πωταγωνίστρια καταλήγει με τον πλούσιο, κοσμοπολίτη και κατά πολύ μεγαλύτερό της Mr.Big, ανεξάρτητα αν δεν τρώμε...κουφέτα!

11/12/2006 2:40 AM  
Blogger Mutnedjemet said...

Aλλά εσένα, αγαπητέ skiwdh το πρόβλημά σου με τις Ελληνίδες ποιό είναι?Το ότι ακόμα διαλέγουν? :)

11/12/2006 2:44 AM  
Blogger antikeimena said...

Όχι βέβαια! Αν διαλέγουν, χαίρομαι πραγματικά που το κάνουν. Η ένστασή μου αφορά την ταυτότητα των κριτηρίων με τα οποία διαλέγουν - και κατά πόσο αυτά τα κριτήρια αποτελούν προσωπική τους επιλογή ή προϊόν χειραγώγησης από φορείς του συστήματος (από την κοκκινοσκουφίτσα μέχρι τον... Κωστόπουλο).

Κατά τ' άλλα, διατηρώ απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Ελληνίδας. Άλλωστε τί σχέση έχει αυτή με τις αξίες και τα ιδεώδη της σύγχρονης Ελλάδας όπως αυτά προβάλλονται; (Porsche Cayenne, όνομα στα μίντια ως δικηγόρος ή κίτρινος δημοσιογράφος, πρώτο τραπέζι πίστα και φωτογραφίες στις κοσμικές στήλες)

Το δε σχόλιό μου περί του κακού του λύκου, αφορά το σύμπλεγμα που στερεί από την Ελληνίδα τη χαρά του φλέρτ. Και ως γνήσιος θαυμαστής του γυναικείου φύλου δεν μπορώ να μη συντρέξω σε ένα τέτοιο πρόβλημα

11/12/2006 4:56 PM  
Blogger antikeimena said...

Παρεπιπτόντως, το post μου αναφέρεται σε όλους μας ως θύματα των προτύπων που μας προ- ή επι-βάλλονται...

11/12/2006 5:09 PM  
Blogger Mutnedjemet said...

...toso stis Ellhnides oso kai stoys Ellhnes. Giati an aytes kleinontai ston eayto toys apo to fovo toy...kakou lykoy (poy eks'alloy proerxetai apo germaniko paramythi twn Grimm)aytoi den kanoyn tipota allo apo to na ton epivevaiwnoyn, polles fores apo vlakeia kai alles anaparagontas protypa poy mas klhronomhse h Ellhnikh arxaiothta me toys mythous ths. An skefteis oti ekei oi arxaioi hmwn theoi kai progonoi allo den kanoyn me to na kynhgane prigkipisses kai nymfes kai otan ayes toys katsoun ...strivoyn dia toy arravwnos?An pali einai pio dynath h gynaika, ekei theloyn pali na fygoun, mono poy toys pairnei pio poly xrono gia na vroun pws...H katalhksh?panta feygoun! Kai pali protypa, oxi omws apo ton ksenoferto eks'orismoy kako alla xazo lyko alla apo toys hmitheoys dikoys mas hrwes.Ti les?

11/15/2006 5:24 PM  
Blogger tzitzifoula said...

Η ελληνική μυθολογία δεν είναι ό, τι φεμινιστικότερο υπάρχει... Θα συμφωνήσω πάρα πολύ και με τους δυο σας ότι τα παραμύθια είναι φορείς αξιών και προτύπων. Σας ετοιμάζω μάλιστα ένα ποστ (και) επ' αυτού... Και να'ταν μόνο τα παραμύθια, τανίες τηλεόραση διαφημίσεις όλοι έχουν βαλθεί να αποφασίσουν πριν από μας για μας...

12/04/2006 3:15 AM  
Blogger tzitzifoula said...

Έχω επίσης να δηλώσω ότι υπάρχουν και αντισυμβατικά παραμύθια, όπως πχ Τα 33 Ροζ Ρουμπίνια, από όπου δραπέτευσα!!!

12/04/2006 3:17 AM  
Blogger tsikalhnio said...

Fovamai ola afta pou tha ginoun gia mena hwris emena...

12/04/2006 11:04 AM  

Post a Comment

<< Home