Σκόρπιες σκέψεις- Κουβεντούλα

Saturday, June 30, 2007

Η Γοητεία της Απλότητας.

Boa Tarde (=καλησπέρα)
Μία φορά το ίδρυμα με ωφέλησε. Με έστειλε ταξίδι σε χώρα με πολύ καλύτερη δροσιά από εκείνη την οποία είχαμε εδώ τις περασμένες μέρες. Έτσι γλίτωσα αρκετό από τον καύσωνα που έπιασε εδώ. Οι περιπέτειες του ΤΣΙΚ ΤΣΙΚ στην Πορτογαλία λοιπόν…

Αντίθετα με αρκετούς Έλληνες έχει χρειαστεί να ταξιδέψω 2 φορές στη χώρα αυτή που βρέχεται από τον Ατλαντικό και μάλιστα χωρίς να έχω πάει στο Euro το οποίο ακόμη το φέρουν βαρέως. Αναφέρονται στον Καραγκούνη ως ο Πρωταθλητής Ευρώπης στις αθλητικές εφημερίδες τους. Έχω επισκεφθεί και το Πόρτο το 2004 και τη Λισαβώνα τις προάλλες. Ωραίες πόλεις και οι δύο, μπορεί να μην είναι οι top Προορισμοί στην Ευρώπη αλλά έχουν αρκετά να πουν. Ίσως η ταμπέλα που θα μπορούσαμε να βάλουμε είναι εκείνη του ποστ. Η γοητεία της απλότητας.
Και οι δύο πόλεις έχουν ποτάμι, τον douro και τον Ταγο –πόρτο και Λισαβώνα. Η Λισαβώνα είναι σχεδόν διπλάσια απ το Πόρτο αλλά μικρότερη από Αθήνα.
Τι ενδιαφέρον μπορείτε να δείτε στη Lisboa ?

Parco Nacoes : Είναι ένα πάρκο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης expo’98, στην όχθη του τάγου. Περιλαμβάνει μία ωραία έκταση για περπάτημα με λιτά παγκάκια δεντράκια, δυνατότητα να κάνεις ποδήλατο και :
Εκθεσιακό κέντρο, Πολύ ψηλό πύργο, όχι σαν του ΟΤΕ στην Σαλονική, πιο ψηλό, Τελεφερίκ που σε πάει κατά μήκος του ποταμού από τον πύργο αυτό στο κτίριο της expo, στο οποίο στεγάζεται το ενυδρείο της πόλης , καρχαρίες, θαλάσσιοι ελέφαντες, πιγκουίνοι κι άλλα θαλάσσια πλάσματα από τα πέρατα της γής.
Παραπέρα ένα μουσείο τεχνολογίας , όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν πειραματιζόμενα, πώς να ζωγραφίζουν παραβολές, υπερβολές, να συνειδητοποιήσουν ότι η γη δεν είναι επίπεδη, να ξεχωρίζουν τα δύο φύλα και τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχουν και άλλα πολλά παιχνίδια για το φώς τον ήχο τις αισθήσεις. Και ερωτώ έχουμε εμείς κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και τα ελληνόπουλα? Που προσπαθούν οι καθηγητές με φιλότιμο να μας κάνουν να τα καταλάβουμε με κάποιο χάρτη χωρίς όμως άλλα μέσα. Κοντεύουμε να μπερδεύουμε που είναι η Κοζάνη και που η Λωζάνη έτσι όπως μας έχει κάνει η υποχρηματοδότηση και οι ρεμούλες στην Παιδεία. Εκεί μου ‘ρθε να δακρύσω γιατί οι πορτογάλοι ήταν πιο πίσω από μας πριν από μερικά χρόνια άλλα αξιοποίησαν τα κονδύλια που τους έδωσαν κι άρπαξαν τις ευκαιρίες. Η μεν Λισαβώνα να φτιάξει αυτά τα σύγχρονα κτίσματα και να αναπτύξει την συγκεκριμένη περιοχή και το Πόρτο ως πολιτιστική πρωτεύουσα το 2001, να κάνει την παλιά του πόλη ένα κόσμημα. Εμείς ξέρουμε καλά τι γίνανε, Pampers, ομόλογα και χρηματιστήριο, άντε φτιάξαμε κι ένα μετρό.
Η περιοχή συνδέεται με ένα εμπορικό κέντρο το vasco De Gama το οποίο είναι αρκετά μοντέρνο και δένει πλήρως με το χώρο με δύο πύργους –χαμηλότερους σε μορφή καταρτιών. Το εμπορικό κέντρο συνδέεται με ένα κομβικό συγκοινωνιακό κόμβο κατά τα πρότυπα που πρέπει να είναι ένα τέτοιο hub. (ΜΕΤΡΟ-λΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ-ΤΑΞΙ). Σε αυτό το Hub μάλλον έβαλε κι ο santiago Calatrava την σφραγίδα του . Όλη η περιοχή αναπτύσσεται με ενδιαφέροντα κτίρια που το καθένα έχει κάτι να πει.

Περιοχή belem-restelo
Αυτή είναι η παλιότερη περιοχή. Υπάρχει ο πύργος του Belem δείγμα των κατασκευών του 15ου-16ου αιώνα για την υπεράσπιση της πόλης με διασταυρούμενα πυρά με την άλλη όχθη του Τάγου.
Από εκεί η κρεμαστή γέφυρα του ponte 25th Avril και πολύ κοντά της προς τον πύργο, το μνημείο των Θαλασσοπόρων για τις κατακτήσεις που έκαναν και κυρίως για τις διαδρομές που χάραξαν στους χάρτες που ξέρουμε, Vasco de Gama, Μαγγελάνος και Σία. 7 όροφοι κι ας μην του φαίνεται. Ασανσερ μέχρι τον 6ο και στον 7ο θέση για φωτογραφίες (Miraduro).
Ακριβώς απέναντι από το μνημείο αυτό ένα ωραίο παρκάκι με συντριβάνι, μουσείο σύγχρονης τέχνης και το Μοναστήρι των jeronimos, Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

3 Περιοχή Miradouro santa Catarina
Περιοχή για πολύ καλή θέα το απογευματάκι. Ένα μπαλκόνι από τα αρκετά τέτοια που έχει η Λισαβώνα, αλλά το καλύτερο μάλλον. Μία πολύ λιτή καφετεριούλα με συμπαθητικότατες τιμές και λιτά τραπεζάκια χωρίς να καταλαμβάνει όλο το χώρο , σε αφήνει να αναπνεύσεις να πάρεις αγκαλίτσα την/το σύντροφο ακόμη και χύμα πάνω στα πλακάκια και να αναπνέεις καθαρότερο αεράκι με θέα τις γέφυρες και τις πλατείες προς τα κάτω. Χρειάζεσαι κλαπατσίμπανα δηλαδή για να το απολαύσεις ή χρειάζεσαι κράχτες για να καθήσεις ; Αν σου αρέσει το μέρος δε χρειάζεται να το διαφημίσεις. Κράτα το καθαρό, σεβάσου αυτόν που θα έρθει, περιποιήσου τον με ένα χαμόγελο και ας μην έχεις δερμάτινους καναπέδες Και τα απλά καθισματάκια είναι ότι πρέπει. Και προπάντων μην τον γδάρεις.

4. Τελεφερίκς
Λόγω των ψηλών και απότομων λόφων το να ανεβοκατεβαίνεις συχνά είναι κουραστικό. ¨ετσι από πολύ παλιά έχουν μερικά τελεφερίκ πολύ μικρά σαν τραμ και σε ανεβοκατεβάσουν από ορισμένα σημεία. Ένα τέτοιο αναβατόριο μεταλλικό σε παίρνει σε χρόνο μηδέν σε γεφυρούλα και σε άλλο λοφάκι το οποίο από κάτω δε φαίνεται…!Ωραία εμπειρία…

5. castello Sao Jorge.
Χρησιμοποιήστε το τραμ και ανηφορίστε στο castello. Πολύ καλά διατηρημένο με εκδηλώσεις κάποιες φορές και πολύ ωραία θέα προς τα κάτω.

6. Rosio και πέριξ. Μία μικρή πλατεία με πεζόδρομο με καταστήματα και μικρά και ταπεινά εστιατόρια τα οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα για να δοκιμάσετε ψαράκι, πιάτα χοιρινού και σνακς, οι περιβόητες pastelarias. Λίγο ακριβότερα από το Πόρτο 3 χρόνια πριν. Ο πεζόδρομος φυσικά δεν είναι Via Vitorio Emanuelle, αλλά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από την Ερμού κι έχει και συνεχόμενη αρχιτεκτονική-αν μη τι άλλο φτάνεις σε μία ωραία αψίδα και μια πιο μεγάλη πλατεία.

7. Sintra: Παλιά βασιλική κατοικία. Δεν έχουν βασιλεία από το 1908 αν και είχαν, όσο μπορείς να το πεις mild, δικτατορία, από το 1937 ως το 1974 κάτι που τους είχε απομονώσει ώστε να μην μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Μετά το όραμα ήταν σαφώς η Ευρώπη. Δεν πήγα γιατί δεν πρόλαβα αλλά όσοι πήγαν μιλούν για μαγευτικό μέρος.

Απευθείας πτήση δεν υπάρχει από εδώ για εκεί, πρέπει να αλλάξετε σε κάποιο σημαντικό αεροδρόμιο της Ευρώπης. Κάποιο τμήμα της πτήσης μπορεί να το κάνετε με τις πορτογαλικές αερογραμμές, τις αερογραμμές με τις πιο άσκημες αεροσυνοδούς που έχω συναντήσει. Χάλι μαύρο, όπως οι περισσότερες πορτογαλίδες. Κάτι πήγε στραβά εκεί. Σώζουν λίγο την παρτίδα οι μετανάστριες από την Αγκόλα και τη Βραζιλία στη Λισαβώνα αλλά και πάλι τίποτα. Στο Πόρτο που είναι και πιο καθαρά πορτογαλική πόλη, φέρτε την κοπελιά σας από την Ελλάδα καλύτερα, θεά θα είναι σίγουρα.
Τι θα χρειαστείτε :
1.Άνετα παπούτσια που να μη γλιστράνε ειδικά για την παλιά πόλη. Είδα αρκετό κόσμο με πατερίτσες και δεν μπορώ να το εξηγήσω…
2. Βιβλιαράκι με διαλόγους. Δε μιλανε αγγλικά αλλά το παλεύουν αν κι εσεις πρσοπαθήσετε λίγο και σίγουρα θα βγάλετε άκρη, όχι σαν τους αρχισνόμπαρους γείτονες τους. Η γνώση της γαλλικής μπορεί να συμβάλλει επίσης στην καλύτερη επικοινωνία.
Κάτι να απασχοληθείτε στις πτήσεις είναι περίπου 5 ώρες στο αεροπλάνο, αν και τα airbus έχουν συνήθως καλό enterainment kit.Λιγότερα χρήματα από ότι για Μιλάνο πχ, όταν φτάσετε εκεί.

7 Comments:

Blogger Mutnedjemet said...

Πολύ με ταξίδεψε αυτό το post.
Επίσης, μου ακούγεται τελεια για γαμήλιο ταξίδι- οποτε αντε Τσικαλινιο, την τρίτη φορα γαμπρός!και ιδού οι λόγοι:

α. οι Πορτογαλίδες είναι φλόμπες και δεν θα έχεις πού να κοιταξεις (εκτός από τη μέλλουσα εξαδέρφη!).

β. το ίδιο ισχύει και για τους Πορτογάλους (για τη γυναίκα) από εμφάνιση και άκουσμα -ειδικά όταν τα Πορτογαλέζικα σα γλώσσα δεν εχουν το appeal των Ισπανικών (έχουμε και κάποιες αδυναμίες)(τώρα την ακούσατε όλοι...)

γ. αν γίνεται πραγματικά και αυτό που είπες για την καφετέρια, θα πάτε δύο και θα γυρίσετε τρεις από το ταξίδι!- εκτός και αν είναι κι εκείνη από Κρήτη, οπότε θα πάτε τρεις ετσι κι αλλιώς (χι χι!)

7/03/2007 2:28 PM  
Blogger tsikalhnio said...

De mou aresei na pigainw taxidi anapsihis se meri pou ehw xanapaei. Den einai apithano na xanapaw kapoia fora sti zoi mou omws. Partides ehoume me daftous.

Kata ta alla ta portogalika thewrw oti einai wraiotera apo ta ispanika. Thimizoun paralies vrazilias...

7/05/2007 11:15 AM  
Blogger aspaki said...

den prolaba na to diabasw, alla syntoma tha to kanw-to yposxomai!!
Septembri prokeitai na paw kai egw Portogallia!
tha ta poume syntoma!

7/09/2007 10:28 AM  
Blogger tsikalhnio said...

simfwnoi, isws na kanonisoume kai prosopiki "anakrisi"

7/11/2007 3:40 PM  
Blogger tsikalhnio said...

Mut den katalava to sholio gia to apo dio na ginoume treis. Enoeis oti tha ginei kati endiaferon wste na epanalamvanoume tin 3i swmatiki anagki?

7/11/2007 3:42 PM  
Blogger Mutnedjemet said...

Ennow oti pas zeygari kai gyrnas oikogeneiarxhs ( sorry...se ksenerwsa twra!)

7/15/2007 1:18 PM  
Blogger tsikalhnio said...

Em afto simainei gia tin 3i swmatiki anagi

8/28/2007 12:26 PM  

Post a Comment

<< Home